22 Nisan 2008 Salı

TRT-i nur...


TRT deyince ne gelir aklınıza? Bazılarının aklına necefli maşrapa gelir herhalde, bazılarının aklına "Bir Başka Gece", "Tele Kutu" gelir sonra Ceyar mesela, Küçük Ev belki. Bazıları için de Hasan Mutlucan'dır TRT. Benim ve benim neslim için ise TRT, Clementin'dir*, Yakari'dir* biraz He-Man'dir. 80'lerde doğmuş iki insanın mutlak ortak noktasıdır, sohbet edecek hiçbir şey kalmadığında açılan mevzudur ve nasılsa hiçbir zaman sıkmaz eski TRT günlerinin muhabbeti. Sanırım, saf ve masum çocukluk günlerimizi hatırlattığı için bizlere, sıkmaz hiç eski TRT günleri muhabbeti.
Peki şimdi TRT ne anlatıyor size? Geçen gün kanallar arasında gezinirken ne zaman TRT'ye gelse sıra içimi bir rahatsızlığın kapladığını farkettim ve uzunca bir süredir görmemezlikten gelmeye çalıştığımı, TRT'deki değişimi. Belki çoğu insan aynı şekilde hissediyordur kim bilir? Artık TRT başka bir şey. Ne zaman eski TRT spikerlerini haber okurken görsem, tutsak düşmüş de acı çekiyorlarmış gibi geliyor.
TRT, bu ülkede bazılarına göre aydınlanmacılığı temsil etmekte. Ben bu görüşe katılmıyorum çünkü Cumhuriyetin çok uzun yıllarından beri devlet nasıl aydınlanmacı olmadıysa TRT de aydınlanmacı olmadı. Ama şimdiki durumu ister "Kör ölür badem gözlü olur" diyerek ele alın ister "Gelen gideni aratır" diye, her iki bakışla da durum hiç açıcı değil. Görmezden gelseniz de gelmeseniz de... Geçen gün e-posta kutuma düşen bir maili paylaşmak istiyorum. Haber-Sen'den yollanmış. Devlet kaynaklarıyla muazzam olanaklara sahip olan TRT'nin içinde bulunduğu durumu acı bir biçimde açıklıyor mail. Haber-Sen TRT'de yeni dönemle yayına başlayan programlara ilişkin bir liste yayınlamış. Liste şöyle:

Gündeme Dair: TRT-1'de pazartesi günleri saat 13.30'da yayımlanıyor. Programda,
Gazeteci Emre Aköz ve AKP'li Özlem Türköne'nin esi Mümtazer Türköne haftanın olaylarını yorumluyor. Zaman Gazetesinde yazıları yayınlanan Mümtazer Türköne, 25–27 Ekim 2007 tarihlerinde London Scholl of Economics de düzenlenen “Değişen İslam Dünyası ve Gülen Hareketinin Katkıları” isimli konferansın editoryal kurulunda yer alan isimlerden biriydi.
Enine Boyuna: TRT-1'de Cuma günleri 23.05'te yayımlanan programı Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı Yöneticisi Dr. İbrahim Kalın sunuyor. Kalın ayni zamanda Zaman ve Today's Zaman Gazetelerinde yazıyor. Programın danışmanlarından Doç. Dr. Talip Küçükcan zaman zaman sunuculuk da yapıyor. Küçükcan ‘da İngiltere'de "Fethullah Gülen hareketi" konulu bir kongrede sunduğu bir tebliğiyle gündeme geldi. Küçükcan'ın sunduğu tebliğ, "Gülen hareketinin sosyal ve manevi sermayesi" konuluydu. Doç. Dr. Talip Küçükcan, aynı zamanda yeni YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın dört danışmanından biri.
Sen-Siz Olmaz/ Olur mu? : Çarşamba günleri 21.55'te TRT 1'de canlı olarak ekrana gelen programda Dr. Önder Aytaç, konuklarla sohbet ediyor. Taraf Gazetesi köşe yazarlarından Dr. Önder Aytaç, Polis Akademisi'nden 4 öğretim üyesi ile birlikte TESEV için hazırladığı Türkiye Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim adlı raporla tepki çekmişti.
Ezberbozan: TRT 1'de salı günleri saat 22.55'te yayımlanıyor. Daha önce Zaman ve şimdi de Yeni Şafak gazetelerinde köşe yazan Tamer Korkmaz programda güncel konulara ilişkin soruları yanıtlıyor.
Felsefe Konuşmaları: Programda Prof. Dr. Teoman Duralı belirlenen bir konu üzerinde konuşuyor. Teoman Duralı’nın yazıları Yeni Şafak ve Zaman gazetelerinde yayımlanıyor.
Rengâhenk: İlker Gültekin tarafından sunulan program TRT-2'de Hafta içi her gün saat 20.30'da yayımlanıyor. İlker Gültekin cemaat tarafından yakından tanınan bir isim. Gültekin, Fethullah Gülen’in yazdığı metinleri seslendiriyor. İlker Gültekin tarafından seslendirilen metinler Fethullah Gülen adına açılan internet sayfalarında yayınlanıyor.
Şenlik Var: TRT-1’de Pazar günleri yayınlanan program daha önce Samanyolu TV'de Maceracı adlı programı hazırlayan Murat Yeni tarafından sunuluyor.
Bedirhan Gökçe ile Gecenin Kıyısında: Çarşamba günleri TRT 1'de yayımlanan programı, daha önce Kanal 7'de program yapan Bedirhan Gökçe sunuyor. Gökçe, Fethullah Gülen’in şiirlerini de seslendiriyor.
Düşünce İklimi: TRT-2’de Perşembe günleri yayınlanan programda çeşitli kavramlar dini açıdan ele alınıyor. Programın sunuculuğunu ve danışmanlığını Abant Platformu’nun koordinatörlerinden Prof. Dr. Kenan Gürsoy yapıyor. Abant Palatformu Fethullah Gülen’in onursal başkanı olduğu Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından düzenleniyor.

Haber-Sen'in maili şöyle devam ediyor:
SABAH HABERLERİNE NE OLDU? Sabah Haberleri programının sunucusu Gülden Özel hiçbir gerekçe gösterilmeden programdan alındı ve yerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Basın Müşavirliği’ni yapan TunçTuncel getirildi. Tunç Tuncel, TGRT ve Kanal A televizyon kanallarında haber bültenleri sundu. Son olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nda basın müşaviri olarak görev yapan Tunç Tuncel’in eşi Mine Tuncel de Sağlık Bakanlığı’nda basın müşaviri olarak çalışıyor.

İbrahim Şahin’in Genel Müdür olmasından sonra programda okunan gazetelerin sıralaması değişti. Daha önce gazeteler gündeme ilişkin haberlere göre sıralanırken şimdi her gün Zaman gazetesi birinci sırada okunuyor. Programda okunan gazeteler arasına Milli Gazete ve Vakit katılırken Radikal gazetesi artık okunmuyor.


Haber-Sen'in açıklamasının tamamına ve daha acayip bilgilere
habersen-ankara.org.tr/index.php?option=com_content&task=view&id=58&Itemid=1

adresinden ulaşabilirsiniz. Tabii, "Ben zaten televizyon izlemiyorum ki, izlediğim bir 'Var mısın Yok musun' bir de 'Yaprak Dökümü' onlar da başka kanalda diyorsanız" o başka, takmayın kafanıza. Demiyorsunuz değil mi? Diyenleri de düşündüm aşağıya necefli maşrapa koydum...Olcay PINAR...













* TRT'de yayınlanan tadına doyulmaz çizgi filmler.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Televizyonda kanalları değiştirirken gözüme çarpıyor, TRT'nin içi boş değişikliğini fark ederek hem üzülüyor hem de sinirleniyordum. Yazınızı okuyunca bu boşluğun nasıl doldurulduğunu daha iyi öğrenmiş oldum. Ama atladığınız bir de ev kadınlarının hatta bazı çalışanların da izledikleri güzdüz programları.. Sürekli kadın-erkek ilişkileri üzerine konuşuluyor.. Gündüz boşalan beyinleri akşam kendi istekleri doğrultusunda, tarikatçı yetiştirmeye yönelik dolduruyorlar.. Yazınız için teşekkürler.
Elif Sazak Pınar

ramazan dedi ki...

Bu durum,ülkemizin nereden nereye geldiğinin bir göstergesi.Bu nokta ne ki,gelecekte daha neler göreceğiz bakalım.