28 Nisan 2008 Pazartesi

Karamsarlık


Bazen insanlıkla ilgili karamsarlığa kapılıyorum. İnsan türünün pek zararlı olduğu fikri yayılıyor içimde. Canım sıkılıyor, öfkeleniyorum. Hafta sonu bir belgeselde yandaki resmi gösterdiler. Bu bir köle ticareti gemisinin taşıma planı. Evet dikkatli bakın...Yanyana dizilmiş "şey" ler insan. Kanlı canlı, kadın, erkek ve çocuk insanlar.
Yaşadıkları yerlerden koparılarak gemilere doldurulan ve böylece "istif" edilen yüzlerce siyah "insan" işte bu şekilde aylarca yolculuk ediyorlardı. Yolculuklar iki üç ay sürüyordu ve bu "insan" lar aylarca kendi pisliklerinin içinde yatmaya zorlanıyordu. Kayıtlara göre en uzun köle ticareti yolculuklarından biri Louis Mornant'a ait Sainte-Anne of Nantes gemisiyle 1727'de yapılmış. Yukarıdaki resimdeki gibi sıkıştırılan erkek, kadın ve çocuklar tam 9 ay boyunca köle olarak satılmak için taşınmışlar. Yolculuk boyunca 55 siyah insan şartlara dayanamayarak ölmüş. Muhtemelen onları da denize atmışlardır, yine muhtemelen annelerinin, çocuklarının, kardeşlerinin gözü önünde...
18. yüzyıl boyunca 6 milyon siyah insanın köle olarak Afrika'dan çıkarıldığı sanılıyor. 6 milyon...6 milyon...
İşte bazen insanlık hakkında umutsuzluğa kapılmak için çok fazla neden olduğunu düşünüyor insan...
Yağmur başladı Ankara'da, keşke yağmur temizlese dünyanın tüm kirini, pasını...
Olcay PINAR

3 yorum:

monos-una dedi ki...

1727den günümüze aslında çok az şeyin değiştiği açık. köle istifi yapan gemiler yerlerini tersanelerin karanlık gölgelrine bırakıyor. efendilerin kılıçları yasalar olmuş artık. ne tarafa dönsek bir kara düzen. içimiz ayılıyor bayılıyor. nefes alamıyoruz. kaçsak diyoruz her yer de farklı maskelerde aynı düzen. birinde pembeler hakim birinde griler. örtünün altında aynı dikenli teller. yani kaçamıyoruz. na'psak boşuna mı acaba?

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş yazılarınızı bekliyoruz...
yağmur

Adsız dedi ki...

İnsanın insana ettiğini hangi hayvan türdaşına eder. Esasen eline silah verdiğin bir maymundan ne kadar ürkersen insandan da o kadar ürkmelisin. Tanrının en büyük hatası bir maymuna gereğinden çok akıl vermek oldu.