10 Şubat 2010 Çarşamba

Vakit Gazetesi Uyuyor mu??

Vakit Gazetesi tarafından kutsal değerlere hakaret edildiği iddia edilerek hedef gösterilen Yala Ama Yutma oyununun sahnelendiği Kumbaracı 50, Beyoğlu Belediyesi tarafından mühürlendi. Oyunda yer alan sanatçılar valilik ve emniyete başvurarak koruma talep etti. YAZAR Özen Yula’nın kaleme aldığı, Ayça Damgacı, Cem Yanılmaz, Nebil Sayın ve Can Anar’ın rol aldığı Yala Ama Yutma ile ilgili Vakit Gazetesi’nin başlattığı kampanya oyunun sahnelendiği Kumbaracı 50 sahnesinin mühürlenmesiyle sonuçlandı. Oyun ekibi tehdit içeren yorumlar nedeniyle valilik ve emniyete başvurarak koruma talep etti. Vakit Gazetesi, yeryüzüne bir porno yıldızının bedeninde düşen meleğin hikâyesini anlatan ‘Yala Ama Yutma!” oyununu 2 Şubat tarihinde “Ahlaksız Oyun‘dan tahrik dolu mesajlar” başlığıyla haber yapmış ve “Sağduyulu Müslümanlar, ahlaksız tiyatronun oynanmadan kaldırılmasını istiyor” diye yazmıştı. Yazının devamı için tıklayın...


Haberi görünce Vakit Gazetesi'ne yardımcı olmak ihtiyacı duydum. Sonuçta insanların hangi kültür sanat etkinliğine, kitaba ya da filme saldıracaklarını belirlemek için de bayağı bir takip ve emek gerekiyordur sanırım. Ben bir liste çıkardım tez elden piyasadan toplanması gereken bazı film ve kitapları ya da yayından kaldırılması gereken bazı dizileri belirledim. Listedekilerin nasıl rahatça her yerde bulunup okunup izlenebilir şeyler olduğunu görünce siz de benim gibi soracaksınız "Vakit Gazetesi uyuyor mu???" diye. Aklıma gelenler şunlar:

1- Büyük Buluşma- STV'de yayınlanan dizide sorgu meleği sakallı bir erkek olarak tasvir ediliyor. Oysa İslam inancına göre meleklerin cinsiyeti bulunmamaktadır.

2-
Buz Devri Serisi- Dünyada geçmesine rağmen Adem ve Havva'ya yer verilmeyen seride sadece dinozor vb. hayvanlara yer veriliyor. Evrimci çizgi film çocukların zihnini karartıyor.

3-
Harry Potter Serisi- Seri dinen yasaklanan büyücülük müessesini konu alarak olumluyor.

4- Melekler Şehri- Meg Ryan ve Nicolas Cage'in başrolünde oynadığı filmde dünyaya inen melek bir kadına aşık oluyor.

5- Charlie'nin Melekleri- Müstehcen giyimli üç kadına melek yakıştırması yapılıyor.

6-Matrix- Yaradılış inancına aykırı olarak sanal bir dünyanın varlığından bahsetmeye cüret ediliyor.

7- The Godfather- İsminden kaybediyor


8- Mavi Melek- 1930 yapımı filmde ahlaksızlık yuvası bir gece kulübüne Mavi Melek ismi verilmiş.

9- Tanrı Babanın Hatıra Defteri- Pierre Daninos'un 1966 tarihli romanı. İçindekileri anlatmaya dilim varmıyor.

10-
Angel-A- Luc Besson'un yönettiği filmde yeryüzüne inen sarışın uzun bacaklı melek, başı dertte bir dolandırıcıya yardım etmeye çalışıyor. Ben bu filmde televizyonda izlemiştim, Vakit Gazetesi'nin takip ekibini daha özenli seçmesi gerekiyor bence, böyle şeyler gözden kaçmamalı.

11- Bütün zombi filmleri- Topraktan gelip toprağa gitmeyen yaratıklardan bahsediliyor.

12-Bütün vampir filmleri- Ölümsüzlük sahibi bir türün varlığı iddia ediliyor.

13- Aman Tanrım- Jim Carry'nin başrolünde oynadığı filmde Tanrı rolünü Morgan Freeman canlandırıyor. Bu film de televizyonda yayınlanarak bütün bir nesli zehirlemiştir.

Aklıma gelenler bunlar biraz zorlarsak toplatılacaklar listesine Faust, İlahi Komedya hatta İlyada ve
Odyssey'i bile dahil edebiliriz bence. Sanırım biraz yumuşak davrandım olsun çalışmamın ön açıcı olduğu kanaatindeyim.

2 yorum:

ramazan dedi ki...

Güzel tespitler.Önce okyanus ötesine bir danışsınlar,gereğini hemen yaparlar.

asteroid b-612 dedi ki...

Teşekkür ederim, düşündükçe aklıma yasaklanacak şeyler geliyor. Evet Nietzsche'yi de yasaklamalı mesela vakit kaybetmeden.